Grimeer- & Enscenerings materialen, Advies en Training in Trauma- & PatiëntSimulatie

 

Kunstbloed maken

Hoewel er allerlei kant-en-klaar kunstbloed bij (o.a.) SimTrauma verkrijgbaar is, van dun bloed voor 'spuitende' effecten tot en met dikke bloedpasta, is het soms wenselijk om eigen kunstbloed te maken. Soms zijn de hoeveelheden die gevraagd worden zo groot, dat het een prijzige aangelegenheid zou worden om dit kant-en-klaar te kopen. Het is redelijk makkelijk zelf te maken.

Benodigd voor ruim twee liter:

  •  Theelepel Graftobian Special F/X Bloedpoeder OF Goede voedingskleurstof ROOD  (erg mooi is AmeriColor SuperRed verkrijgbaar bij de MaakjeTaart in Hoorn)
  •  Beetje blauwe kleurstof (indien een donkere kleur wenselijk is, afhankelijk van de kleur heb je een druppel tot 4 druppels nodig)
  •  2 liter water
  • 1 kilo basterdsuiker (wit)   (kán evt. ook zonder, al wordt het effect dan minder 'stoperig')
  • 1 mok sterke koffie / expresso
  • 1 dop vloeibaar wasmiddel zonder 'witkleuring' (dit vergemakkelijkt het schoonmaken van kleding etc. na de oefening; indien je een 'witkleurig' (niet doorzichtig) wasmiddel gebruikt zal het kunstbloed 'oplichten')

Werkwijze:

Doe de basterdsuiker en het water in een ruime, stevige pan. Verwarm het geheel tot kookpunt. Zodra de basterdsuiker is opgelost de pan van de warmtebron afhalen. Voeg nu de theelepel rode kleurstof toe. De vloeistof is nu helderrood (felrood), voeg de koffie toe. De vloeistof is nu redelijk donker geworden. Je kunt het gemakkelijst met een lepel even een beetje er uit halen om de kleur te testen (het geheel in de pan geeft een vertekend beeld!). Voeg nu net zo veel blauwe kleurstof toe tot de gewenste donkerte is bereikt. Als het geheel bijna koud is kan de dop wasmiddel er aan toegevoegd worden.

LET OP: product is beperkt houdbaar (paar weken).

LET OP 2: als je het ook in je mond moet gebruiken wordt afgeraden om het wasmiddel toe te voegen. Evt. kun je dan wel een paar druppels aroma toevoegen.

Snelle variant: een 1,5 liter frisdrankfles vullen met een ruime theelepel Graftobian Special F/X Bloedpoeder, een 120 ml sterke zwarte koffie, een flinke dop vloeibaar wasmiddel (geen witte), half vullen met lauw water, omschuttelen, afvullen tot volle fles.

TIPS voor gebruik:

Gebruik een 'camelback' vulling (van een waterrugzak) om de twee liter bloed in te doen. Met behulp van (flexibele) lijm en een aquarium slang kan de standaardslang van de camelback worden verlengd.

Voor dikker bloed moet de hoeveelheid basterdsuiker verhoogd worden (water+basterdsuiker is de basisdikte). Als dik bloed/ stroop gewenst is, kan evt. blanke pannekoekstroop worden voorzien van de voedingskleurstof.